Een aangewakkerd geloof en verlangen

“Ik studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen. Er was toen nog geen duidelijke christelijke studentengroep. Mijn broer nam mij mee naar een Ichthus kamp in Giethoorn. Daar merkte ik dat de Bijbelstudies en lezingen aansloegen en mijn geloof een persoonlijk karakter kreeg.”

“Ik bezocht internationale IFES-conferenties. Deze maakten indruk op mij. Daar werden geloof en leven met elkaar verbonden: integrale missie. Vanuit die ontdekking ging ik gesprekken aan over stafwerker worden voor IFES in het buitenland.” In Paraguay bleek grote behoefte aan een studentenwerker.

Voor IFES in Paraguay (1980 – 1986)

“Voorafgaand aan onze reis naar Paraguay, stuurden we een brief om te vragen naar een woning. Helaas kwam er geen reactie. In goed vertrouwen stapten we toch in het vliegtuig. Gelukkig bleek er ter plaatse een woning te zijn.”

“Ook in andere aspecten ervaarden we zegen. Ik kreeg een aanstelling in de moleculaire biologie aan de universiteit. Dit bleek uiteindelijk de enige grond voor onze verblijfsvergunning, aangezien Paraguay, als dictatuur, geen nieuwe zendingsorganisaties toeliet.”

Vruchtbaar werk

“We vormden een studentengroep en bezochten studenten en nodigden hen uit. We hielden Bijbelstudies op de campus en onderhielden contact met oud-studenten om de groep te dragen. Er werd een stafwerker aangesteld en de beweging werd erkend en lid van IFES.”

“In drie steden werkten we, waarvan de grootste groep in de hoofdstad (Asuncion) was. Op elke faculteit waren er Bijbelstudiegroepen. De focus was ontmoeting, training en evangelisatiebijeenkomsten. Grote indruk maakte een avond in een theater waar veel studenten tot geloof kwamen.”

In 2019 was Henk voor de laatste keer in Paraguay. “De waarde van het IFES werk is zichtbaar. Er is een studentengroep aanwezig en deze wordt gesteund door werkenden. Er is ontmoeting tot versterking en bemoediging van elkaar. En ook de integrale missie is te zien. Oud-studenten nemen deel aan de maatschappij, ze zijn lid van het parlement en leiders van publieke organisaties. Ik zie dat de Heer het heeft gezegend.”

Voor de toekomst

Wat wil Henk Jochemsen IFES meegeven voor de toekomst? “Volgens mij blijft de missie van IFES onveranderd en misschien wordt het wel nóg belangrijker, vooral nu de aantallen in de kerken afnemen en er veel verwarring in de samenleving is.”

“Ik beschouw IFES als een van de mooiste christelijke organisaties op een strategische plek. Het helpt jonge mensen, nieuwe leiders in de kerk en christenen om te leven in deze maatschappij. IFES zou nog veel meer steun moeten krijgen.”

Dit jaar staan we met verschillende activiteiten en verhalen stil bij de impact die we mogen maken met ons werk. Dat doen we met verhalen en activiteiten. Dus:

  • Wil jij jouw verhaal met ons delen? Aarzel niet en reageer!
  • Save the date en vier met ons mee op 15 november in de Jacobikerk in Utrecht!

Verder lezen?